08 November 2018

~POKOK KADUK~

Pernah makan Miang Kham? Ala... Thailand appetizer tu.. Makanan ringan dari daun kaduk dan campuran beberapa makanan lain seperti udang kering, bawang besar, cili padi, buah pala kering, kacang tanah, halia, limau nipis dihiris serta sos manisnya.

Miang Kham

Miang Kham ni makanan favorite akak tapi susah nak cari set ni, kalau pergi mana2 majlis kenduri yang majoriti orang kampung sebelah utara, ada laa jugak. Sekarang ni pun ada yang buat jual dengan set (10 keping atau lebih daun kaduknya). Bufet di hotel pun ada jugak kalau tak silap akak lah.

Bahan utamanya adalah daun kaduk. Memang sedap. Daun kaduk pun boleh buat ulam, dan ada khasiatnya sendiri.


Pokok Kaduk

Pokok Kaduk (nama lain : Piper Sarmentosum) merupakan tumbuhan yang banyak terdapat di Asia. Daunnya seakan pokok daun sirih tetapi berbeza, di mana pokok sirih tumbuh memanjat manakala pokok kaduk tumbuh menjalar/melata.

Kaduk merupakan sejenis sayuran tempatan yang mudah ditemui. Tumbuhan ini dikenali sebagai Piper Sarmentosum dan berasal dari keluarga Piperaceae.


Khasiat Kaduk

Air yang direbus dengan akar pokok ini dapat melawaskan kencing. Daunnya mujarab untuk merawat demam malaria dengan meminum air rebusannya. Air rebusan ini juga berkhasiat bagi melegakan batuk2, selesema, sakit pinggang, sakit gigi dan sengal2 tulang. 

Daun Kaduk

Daun Sirih


Perbezaan antara daun kaduk dan sirih

Lepas ni jangan ada yang tersalah cam daun lagi tau... Daun kaduk tumbuh melata di kawasan kampung2 manakala daun sirih tumbuh memanjat. Daun sirih berbau wangi manakala daun kaduk tiada bau.

Sumber : Wikipedia : Pokok Kaduk